Kyckling i Lergrytan
Idag har jag använt min lergryta för första gången, den som jag fick av fredrik i julklapp. Jag har använt lergryta innan när jag lagat mat med min mamma så det var inte första gången men det är inte alls svårt att göra. Jag tror faktiskt det har blivit lite bortglömt det här med lergryta och hur himla smidigt det är! Jag bestämde mig iallafall för att för första gången tillaga en hel kyckling. Jag hade inte steksnöre eller de kryddor man skulle ha enligt receptboken men jag improvisera lite istället. Så här får ni en steg för steg beskrivning hur jag gjorde.
1. Lergrytan ska blötläggas i ca 15 minuter innan man använder den, så tänk på att göra det först.

2. Skölj av kycklingen både invändigt och utvändigt. Lägg den sedan på en skärbräda för att vattnet ska rinna av.

3. Gör fyllningen. Min bestod av 2 ekologiska citroner där jag delade varje citron i 8 bitar. 2 vitlöksklyftor, varje delad i 4 bitar. Jag kryddade fyllningen med Örtkrydda och chilikrydda. Sedan var det bara att stoppa i fyllningen med en sked i kycklingen.

4.Töm lergrytan på vattnet och smörj den med smältsmör. Lägg i kycklingen i grytan och smörj sedan kycklingen med smör. Innan du till sist kryddar med salt, paprikpulver och örter.

5. Lägg på grytlocket och tillaga i ugnen på 175 grader i ca 2 timmar ( tills köttet inte längre är rosa).

6. Jag serverade med ris, sås, ångkokta morötter och blomkål. (p.s. såsen gjorde jag av grädde, cremefraiche, torkade trattisar, spaet i lergrytan och kryddor.)

Älskar att laga mat i lergryta!